1 Ara 2009

İplik Bilgileri

Hepimizin hergün belki en az farkına varıp kullandığımız bir maddedir iplik. Tarihi çok eskilere giden, teknolojinin gelişimiyle verimi ve kalitesi artmış olan bir üretimdir iplik. Türkiye gibi bir tekstil ülkesinde ise yeri bambaşkadır. İhracatımızı sürükleyen belli başlı sektörlerden olan tekstilde her ne kadar dünya piyasalarının çetin koşulları bulunsa da, Türk girişimcisinin her geçen gün bu koşullarla mücadele etmesi, üretimini devamlı arttırmaya çalışması ve yeni üretim-pazarlama teknikleriyle ayakta durmaya çalışması gerekmektedir.

İPLİK SEKTÖRÜNDE ÇOK KULLANILAN İPLİK TÜRLERİ

KARDE RING PAMUK İPLİKLERİ
Bu iplik türü, blue jean, çarşaf, döşemelik kumaş, ev tekstili, spor giyim, havlu ve teknik kumaşların dokumasında kulanılır. Kısaca söylemek gerekirse, karde ring iplikleri penye ipliklerinin mecburi olarak kulanıldığı pamuklu kumaşlar haricinde, üretilen bütün pamuklu kumaşlarda kullanılır. Düzgünlük açısından bakıldığında, penye iplik kulanılarak üretilen kumaşlara göre daha kötüdür. Kumaş yapısı zayıftır. Kaba ve tüylü ayrıca gevşek yapıda kumaş oluşturulabilir. Karde iplik, penye iplik türüne göre bir parça yabancı madde içermektedir. Bu nedenle penye ürünlere göre daha mat (daha az temiz) görünürler. Karde ring iplikleri, penye iplikleri ile kıyasandığında daha düşük kalitelidir ve pürüzlü bir yüzeye sahiptir.

PENYE RING PAMUK İPLİĞİ
Penye iplik kullanılarak üretilen kumaşların oldukça çok alanda kullanıldığını görüyoruz. Ev tekstilinde, perdelik kumaşta, örtü ürünlerde, erkek, bayan ve çocuk giyiminde kulanımaktadır. window.google_render_ad(); Penye iplik ile üretilen kumaşlar, karde iplik ile üretilen kumaşlara göre daha kalitelidir. Karde ipliklerle yapılamayacak olan kumaşlar, penye ipliklerle yapılmaktadır. Bu türün su emici özelliği vardır. Bu özellik kullanılabilme alanlarını arttırmaktadır. Statik elektriklenme özelliği ve piling sorununun bulunmaması da artı yönleridir. Her tür örme, triko, dokuma kumaşlarında kullanılabilmektedir.

OPEN-END PAMUK İPLİĞİ
İlk önceleri daha fazla denim ürünlerde kullanılmakta olan open-end iplikler, günümüzde artık birçok üründe kullanılmaktadır. Open-end iplikler, giyim sektöründen başka, dekoratif kumaşlar, ev tekstili, fazla direnç gerektirmeyen sınai kumaşlarda kullanılmaktadır. Open-end iplik, çok fazla direnç gerektirmeyen yüzeylerin oluşturulmasında kullanılır. Open-end iplik türlerinin en çok kullanıldığı kumaş çeşidi jean kumaşlarıdır. Pamuk kaynaklı olması sebebiyle kumaşlara emicilik özelliği kazandırır. Bu özelliğinin yanısıra, örtme gücü, ısı tutabilme özellikleri, ring iplikleri ile yapılan kumaşlarla kıyaslandığında daha iyidir.

KAMGARN YÜN İPLİĞİ
Kamgarn yün ipliklerden çoğunlukla kışın kullanılan ağır ve iyi tutumlu, kaliteli giyimler üretilmektedir. Bunlar; takım elbise, döpyes, etek, ceket, tayyör gibi dış giyim ürünleridir. Bunların dışında, çocuk giyiminde, ince örgülü kumaşlarda, kazaklarda, kışlık bluz ürünlerinde de kullanılmaktadır. Kamgarn ipliklerle çoğunlukla düzgün yüzeyli kumaşlar üretilir. Bu kumaşlar narin dokuma ve örme ürünleridir ve doku ve desen tam belirgindir. Bu kumaşların ısı yalıtma özelliği ştrayhgarna kıyaslandığında daha azdır. Bunun sebebi, sıkı yapı ve hacim azlığıdır. Buruşukluğu gösteririler ama ütü tutma özelliği iyidir.

ŞTRAYHGARN YÜN İPLİĞİ
Ştrayhgarn iplikler dokuma yüzeylerde kullanılmaktadır. Kaba ve tüylü yapısı nedeniyle örme sektöründe kullanımı azdır. Bu tür iplikler kamgarn iplik çeşidine göre çok daha iyi yalıtım özelliği gösterirler. Çok soğuk ortamlarda kullanılan battaniye, palto ve manto gibi ürünlerin üretiminde çok sık kullanılırlar. Ayrıca el dokuması halı ve kilim yapımında da kullanılırlar. Ştrayhgarn iplik kullanılarak üretilen kumaşlar yumuşak ve hacimli olmaları sayesinde iyi bir yalıtım özelliği gösterirler. Bu tür kumaşlarda doku çok fazla belli olmaz. Süngerimsi ve yaylı bir yapıya sahip olmaları nedeniyle ütü tutamazlar. Buna karşılık şardonlanmaya uygundurlar. Keten ipliği genellikle dokuma kumaşlardan elde edilen ürünlerde kullanılmaktadır. Keten ipliği triko ve örme sektöründe saf olarak kulanılmaz. İnce kumaş mamulleri genelde yazlık kıyafet yapımında tercih edilir. Kaba kumaş mamulleri de ayakkabı ve hasır gibi mamullerde kullanılmaktadır. Keten iplik mamulu kumaşlara mendil, peçete, temizlik bezleri ve ev tekstil ürünlerinde rastlamaktayız. Keten ipliği, keten bitkisinin saplarından üretilen keten elyafından elde edilen ipliklerdir. Bu iplikler, kısa ve uzun ştapelli olarak ikiye ayrılırlar. Kısa ştapelli keten iplikler kaba ve kalın bir yapı gösterirler. Uzun ştapelli iplikler ise tam tersine ince ve hassas bir yapı özelliği göstermektedirler. Genel anlamda, uzun ştapelli keten iplikler, kısa ştapelli keten ipliklerden kalite anlamında üstündürler. Doğal olarak daha da pahalıdırlar.

FLOŞ (VİSKON) İPLİĞİ
Dokuma ve örme kumaşlarda geniş kullanım alanına sahip olan filament veya ştapel haldeki floş-viskon iplikler ile; ince, dökümlü, fantezi kumaşlar elde edilebilir. Viskon kumaşlar, boya-baskı gibi işlemlere de uygundur. Viskon (floş) kumaşlar çok geniş kullanım alanına sahiptirler. Özellikle ev tekstili başta olmak üzere, hazır giyim sektöründe ve endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Şık, dökümlü, fantazi kıyafetlerin yapımında kullanımları çok yaygındır. Bunun dışında, üst giyimde astar olarak da kullanımını görmekteyiz.

POLİESTER İPLİĞİ
Poliester iplikleri dokuma ve örme kumaşların üretiminde geniş bir şekilde kullanılmaktadır. Dayanıklı ve esneme özelliği olan bu kumaşlar, düşük nem emiciliğine sahip olmaları nedeniyle statik elektriklenme ve piling sorunu meydana getirirler. Poliester ipliklerden üretilen kumaşların pozitif yönleri, yaygın olarak kullanılmalarını sağlar. Bayan ve erkek giyim sektöründe, perde, mefruşat gibi ev tekstili ürünlerinde, ayrıca yelken, branda, çadır gibi endüstriyel sektörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

NAYLON İPLİĞİ
Isıya karşı mukavemeti çok yüksektir. Ancak ışığa mukavemeti düşüktür. Bu nedenle naylon ipliklerle üretilmiş olan kumaşlar, sürtünme ve aşınma direncinin fazla olması gereken sektörlerde tercih edilir. Genel olarak bakarsak; özellikle mayo, spor giyim eşyaları, iç giyim, ince çorap, ev tekstili ve dekoratif sektörde kullanım olduğunu görürüz. Bunların dışında, endüstriyel sektörlerde de geniş bir kullanım alanı mevcuttur. Naylon iplikler dokuma ve örme yüzeylerde eğer tek başlarına kullanılacaklarsa genel olarak filament halde kullanılmaktadırlar. Pamuk ve yün ile karıştırılarak ştapel iplik olarak da kullanılmaktadırlar. Bu sayede şardonlamaya elverişli kumaşlar üretilebilmektedirler. Dayanım formunu koruma ve kolay bakım, naylon kumaşların önemli özellikleridir. Statik elektriklenme düşük olmakla birlikte piling problemi bulunmaktadır. Akrilik iplik, bir petrol türevi olan akrilik elyafından üretilmiş sentetik (tam yapay) ipliktir. Genellikle ştapel halde bulunan elyafın eğrilmesiyle elde edilir. Yumuşak, dolgun tutumları ile yüne benzemektedirler. Çeşitli tipleri bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilinenlerden iki tanesi orlon ve modakriliktir. Akrilik iplikler, gerek dokuma gerek örme olsun, kumaşlarda geniş olarak kullanılırlar. Yüne benzemeleri sayesinde şardonlanmaya uygundurlar. Az nem alma özelliği ile statik elektriklenme ve pilling gibi sorunlar doğururlar. Bayan ve erkek dış giyim ürünleri, ev tekstili (perde, battaniye, halı gibi), yer döşemeliklerinde kullanılır. Hacimli yapılarından dolayı kazaklarda fazlaca kullanılırlar.

MELANJ İPLİĞİ
Melanj iplikten mamul kumaşlar, kullanıldığı hammaddenin özelliklerini gösterirler. Kumaşta arzu edilen renk oranları ve tonları iplik sayesinde elde edilmektedir. Genellikle karışım iplikler kullanılmaktadır. Renk değişimli ve kırçıllı görünümleri vardır. Melanj ipliklerle üretilen kumaşların, günün modasına bağlı olarak kullanım yerleri artmaktadır. En çok t-shirt, sweatshirt ve eşofmanlarda kullanılmaktadırlar. Bunlardan başka, erkek ve bayan dış giyiminde yünlü melanj ürünlerin kullanılmakta olduğunu görüyoruz.

MULİNE İPLİĞİ
Muline iplik ile üretilen dokuma ve örme kumaşlar, dayanıklı olmaları sebebiyle aşınmaya ve sürtünmeye maruz kalan dış giyim ürünlerinde çok sık kullanılırlar. Dokuma kumaşlardan ceket, etek, takım elbise gibi ürünler üretilir. Örme kumaşlardan da hırka, kazak gibi ürünler üretilir.


NOT: EN GÜNCEL İPLİK FİYATLATINA www.iplikfiyatlari.com ULAŞABİLİRSİNİZ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder